Egenskaper hos en bra yrkesförare

Elever på Vänergymnasiet

Bra och användbara egenskaper:

Intresse:

Att ha ett gediget intresse för branschen och för fordon och motorer är viktigt. Man behöver inte kunna något om bilar och motorer när man börjar på Vänergymnasiet men man måste vara intresserad för att det ska fungera.

Social kompetens:

Tänk på att utbildningen leder till arbete inom servicebranschen. Många yrken efter utbildningen leder till arbeten med kundkontakter. Du måste därför kunna uttrycka dig i tal och skrift för att klara kontakten med andra människor. Åkeribranschen önskar socialt begåvade killar och tjejer som är bra på att ta folk i olika situationer. Du måste kunna ta kritik då det är föraren som är åkeriets ansikte utåt.

Det är viktigt att hålla igång så att kroppen orkar. Idag finns mycket hjälpmedel vid last och lossning så du behöver inte vara stor och stark för att klara av jobbet. Men du bör vara vältränad, frisk och hälsosam och inte rädd för att hugga i. Jobba på under Idrottslektionerna i skolan så lägger du en bra grund. Du får heller inte ha någon sjukdom som kan påverka körningen, därför genomgår alla elever en hälsoundersökning innan körkortstillstånd skrivs ut. Branschen vill ha tränade och friska killar och tjejer. Allt för att man ska orka, må bra och för säkerheten ute på vägarna.

Flexibel:

Inom transportbranschen är det viktigt att vara flexibel då mycket oplanerat kan inträffa under en arbetsdag. Du måste kunna hantera oväntade problem som kan uppstå på grund av exempelvis väglag och när bilen går sönder.

Självständig:

Du måste kunna arbeta självständigt då du oftast arbetar helt ensam. Du måste själv kunna planera och organisera ditt arbete. Lassning och lossning av det du fraktar ingår ofta i förarens arbete och då är det viktigt att du själv kan göra beräkningar på godsets vikt och volym för att lasten ska färdas så säkert som möjligt. På Vänergymnasiet arbetar vi mycket med infärgning av fordonsämnena med våra gymnasiegemensamma ämnen, i detta fall matematiken. Allt för att du som elev ska känna att du lär dig konkret kunskap som du känner att du har direkt nytta av. Våra lärare arbetar mycket tillsammans över ämnena.

Ansvarskänsla:

Det kräver en ansvarskänsla både då det är dyra fordon man kör runt med. Man har också ansvar för den last man kör runt på och den kan vara mycket värdefull beroende på vad man fraktar.