Restaurang Vänerskutan i Mariestad

Restaurang VänerskutanHej och välkommen till Restaurang Vänerskutan, RL programmets egna elevdrivna restaurang på Vänergymnasiet. Här utbildar vi morgondagens kockar, servitörer och restaurangpersonal.

I Restaurang Vänerskutan startar eleverna sina karriärer och prövar under höstterminen sin nyfunna yrkesskicklighet och färdighet på inbjudna föräldrar och lärare. När de sedan känner sig mogna för ”riktiga” betalande gäster, börjar Restaurang Vänerskutanvåra ettor med en enklare meny som brukar innehålla två varmrätter, stor salladsbuffé, olika sorters bröd, dressingar samt kaffe och kaka från buffé.

Normalt sker ettornas öppning av restaurang Vänerskutan i uppstarten på vårterminen. Då har de både övat och tränat på olika serveringstekniker och den svåra konsten att laga god, hälsosam och vackert upplagd mat. Här har eleverna också fått lära sig möta och uppfylla våra gästers skiftande önskemål och behov av specialkost, service mm. Tisdagar är normalt sett ettornas dag för öppethållande och priset för deras menyer är ca 80-85 kr inkl dryck. När våra elever efter ett tag känner sig säkrare i sitt hantverk utökas sakta mängden rätter, och i slutet på vårterminen serveras en enklare trerätters meny där allt från förrätter till kaffe och dessert serveras av våra duktiga juniorkypare. Menyerna skrivs här uteslutande av oss lärare, allt för att alla viktiga moment i både Severing och matlagningsteknik skall tränas in.

Köket 1213I åk 2 fortsätter eleverna att driva ”sin egen” restaurang och eleverna börjar komponera egna menyer. I åk 2 går eleverna också ut på sin första praktik där de får prova på att jobba i restaurang, hotell eller i storköksmiljö. Dessa onsdagar är Restaurang Vänerskutan stängd. Priset för tvåornas trerättersmenyer brukar vara ca 85- 90 kr inkl dryck beroende på hur exklusiva råvaror som använts.

Förrätt 1213I åk 3 börjar eleverna nu att skriva egna menyer och komponera egna teman. Dessa ligger sedan till grund till vad som står på menyn. Vad som serveras här begränsas egentligen bara av våra elevers fantasi. Här blir både serverings och matlagningsteknik mer komplicerat än tidigare och här lagas och presenteras menyer från hela världen. För att maximera helhetsintrycket av ett besök hos oss dessa dagar krävs att kockar och serveringspersonal samarbetar i fråga om tex val av menyer råvaror, rekvisita, dukningar, blomsterarrangemang mm. Menyer och prissättning beror helt på vilken kurs eleverna läser och hur exklusiva råvaror som köps in. Som allra mest avancerat blir det när våra treor examinerar kursen gastronomi. Fredagar är normalt sett de dagar då de håller öppet och priset varierar mellan 85-99 kr inkl dryck.

Temamiddagar med kvällsöppethållande brukar vara populära och sker några gånger per termin och här brukar föräldrar, släkt och vänner ha ”första tjing”på de hett åtråvärda platserna. Eleverna i åk 3 är på praktik 8-10 veckor per år och under dessa veckor håller Restaurang Vänerskutan stängt. Information om öppethållande, pris, menyer och vilken årskurs som bjuder till bords hittar ni i Mariestadstidningens lunchguide, måndagar.

Bokning av bord på Restaurang Vänerskutan

Bokning av bord kan göras följande tider:

Måndagar kl 09.30-10.30 och 13.00-14.00, samt de dagar restaurangen har öppet mellan 9.30 och 13.00. Att tidsbokningen är tidsbestämd beror på att vi lärare har lektioner övrig tid och att vi då kan ha svårt att tala i telefon.

Hjärtligt välkoma till Vänergymnasiet och Restaurang Vänerskutans spännande utbildning önskar lärare och elever.

Morgan Moberg 0501-170 72

Morgan Moberg