Restaurang Vänerskutan i Mariestad

Restaurang VänerskutanHej och välkommen till Restaurang Vänerskutan, RL programmets egna elevdrivna restaurang på Vänergymnasiet. Här utbildar vi morgondagens kockar, servitörer och restaurangpersonal, bagarna och konditorerna kan också få ha sitt handlag med i ordet.

I Restaurang Vänerskutan startar eleverna sina karriärer och prövar under höstterminen sin nyfunna yrkesskicklighet och färdighet på inbjudna föräldrar och lärare. När de sedan känner sig mogna för ”riktiga” betalande gäster, börjar Restaurang Vänerskutanvåra ettor med en enklare meny som brukar innehålla två varmrätter, stor salladsbuffé, olika sorters bröd, dressingar samt kaffe och kaka från buffé.

Normalt sker ettornas öppning av restaurang Vänerskutan i uppstarten på vårterminen. Då har de både övat och tränat på olika serveringstekniker och den svåra konsten att laga god, hälsosam och vackert upplagd mat. Här har eleverna också fått lära sig möta och uppfylla våra gästers skiftande önskemål och behov av specialkost, service mm. Tisdagar är normalt sett ettornas dag för öppethållande och priset för deras menyer är ca 80-85 kr inkl dryck. När våra elever efter ett tag känner sig säkrare i sitt hantverk utökas sakta mängden rätter, och i slutet på vårterminen serveras en enklare trerätters meny där allt från förrätter till kaffe och dessert serveras av våra duktiga juniorkypare. Menyerna skrivs här uteslutande av oss lärare, allt för att alla viktiga moment i både Servering och matlagningsteknik skall tränas in.

Köket 1213I åk 2 fortsätter eleverna att driva ”sin egen” restaurang och eleverna börjar komponera egna menyer. I åk 2 går eleverna också ut på sin första praktik där de får prova på att jobba i restaurang, hotell eller i storköksmiljö. Priset för tvåornas trerättersmenyer brukar vara ca 85- 90 kr inkl dryck beroende på hur exklusiva råvaror som använts. Hösten 2017 styr åk 2 Vänerskutan på tisdagar.

I åk 3 börjar eleverna komponera egna teman och skriva egna menyer. Vad som serveras i Vänerskutan, begränsas egentligen bara av våra elevers fantasi. Här blir både serverings- och matlagningsteknik mer avancerad än tidigare. Recept, menyer och matinspiration hämtas från olika delar av världen. Råvaror hämtas från närodlat i bygden. För att maximera helhetsintrycket av ett besök hos oss dessa dagar krävs att kockar och serveringspersonal samarbetar i fråga om tex val av råvaror, rekvisita, dukningar, blomsterarrangemang mm. Menyer och prissättning beror helt på vilken kurs eleverna läser och hur exklusiva råvaror som köps in. Hösten 2017  kommer treorna hålla Restaurang Vänerskutan öppen på torsdagar. Priserna för en trerätters meny inkl. dryck är ca 85-99 kr .

Temamiddagar med kvällsöppethållande brukar vara populära och sker några gånger per termin då brukar föräldrar, släkt och vänner ha ”första tjing”på de hett åtråvärda platserna. Eleverna i åk 3 är på praktik 8-15 veckor per år och under dessa veckor håller Restaurang Vänerskutan stängt. Information om öppethållande, pris, menyer och vilken årskurs som bjuder till bords hittar ni i Mariestadstidningens lunchguide, måndagar.

Bokning av bord på Restaurang Vänerskutan

Bokning av bord kan göras följande tider:

Måndagar och onsdagar mellan kl. 13.00-14.00, samt de dagar restaurangen har öppet mellan 9.30 och 13.00. Att tidsbokningen är tidsbestämd beror på att vi lärare har lektioner övrig tid och att vi då kan ha svårt att tala i telefon.
Vänerskutan kommer att ha öppet på tisdagar och torsdagar under hösten 2017.

Hjärtligt välkomna till Vänergymnasiet och Restaurang Vänerskutans spännande utbildning önskar lärare och elever.

Morgan Moberg 0501-170 72

Morgan Moberg