Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är för dig som är intresserad av jobb inom hotell- och restaurang eller bageri och konditori. Vi erbjuder två inriktningar. Ansökan kan ske oavsett i vilken kommun du bor i. Skolan erbjuder hjälp att ta B-körkort.

Elever på Restaurang och livsmedelsprogrammet

Inriktning mot Kök och servering

Är du intresserad av att arbeta med matlagning, servering, restaurangverksamhet med olika inriktningar eller upplevelseindustrin är Restaurang och livsmedelsprogrammet en bra grund.

Utbildningen sker på vår restaurang Vänerskutan som är känd för den goda maten och den trevliga servicen.

Inriktning mot Bageri och konditori

Detta är en ny inrikting från och med läsåret 2011/2012 inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet som vänder sig till dig som vill jobba som konditor eller bagare.

Du läser kärnämnena och de gemensamma kurserna för Restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning Bageri och konditori.

Om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Restaurang och livsmedelsprogrammet på Vänergymnasiet kommer du redan från början att varva yrkeskurser och gymnasiegemensamma kurser. Efterhand blir det mer och mer fokus på praktisk undervisning i vårt restaurangkök på skolan, där eleverna redan under första terminen får börja servera gäster ”på riktigt” i restaurang Vänerskutan som finns på vår skola.

Våra lärare har lång branscherfarenhet och vet vad som gäller ute i arbetslivet. Lärarna i övriga kurser träffar dagligen yrkeslärarna för att kunna samverka och knyta an till branschens behov och karaktär.

Vår utgångspunkt är att du som elev skall få lära dig jobben inom branschen i den mest naturliga miljö som möjligt. Därför är vårt restaurangkök visserligen lite större än vanligt, så att alla får plats, men i princip den verklighet du kommer att möta i kök och servering när du börjar jobba efter skolan!

Du kommer även att vara ute på olika arbetsplatser under 15 veckor, där du lär dig mycket om tempot och förutsättningarna på jobbet. Där knyter du också många värdefulla kontakter inför framtiden!

En viktig del av utbildningen är kunskap om entreprenörskap och ekonomi, då många som gått utbildningen förr eller senare startar eget företag. Efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns möjligheter för dig att arbeta eller fortsätta med studier utomlands. Språk, framförallt Engelska, är därför viktigt under utbildningen. Det gäller också förståelse för internationella matkulturer och kulturer i allmänhet.