Mer om Restaurang och livsmedelsprogrammet

elever_mariestad

Här på Vänergymnasiet kommer du snabbt att märka att du går ett yrkesprogram, Restaurang och livsmedelsprogrammet.

Från första början kommer du att ha heldagar i restaurangmiljö, där du redan under första terminen kommer att få fungera i ”skarpt läge”, dvs få laga mat och servera i skolans egen restaurang, Vänerskutan. Andra dagar jobbar du med ”vanliga” teorikurser. Kock- och serveringskläder tillhandahåller Vänergymnasiet, och du kommer också att få fina erbjudanden om jackor och annat intressant för den som vill jobba inom branschen.

Två inriktningar

Efter första årets gemensamma karaktärsämneskurser så kommer du i åk 2 att få lite olika innehåll beroende på ditt val av inriktning. Du har ju valt inriktning ”Restaurang” eller ”Konditori och bageri” Inom inriktningen ”Restaurang” har du dessutom två olika fördjupningar att välja mellan, kock och servering.

Du kommer att komma ut på arbetsplatser i åk 2 för att få känna av ”verkligheten”, och i åk 3 är du ute på flera olika arbetsplatser, där du har goda möjligheter att knyta de kontakter som ger dig ditt första jobb! Det finns det gott om jobb för den som arbetar hårt under de här tre åren och inte är rädda för att se sig om i världen. Värden är större än Vadsbo…

För något år sedan var en av våra elever på Malta på sin APL!… Vi har valt att lägga den mesta delen av de gymnasiegemensamma ämnena i åk 1+2, för att i åk 3 fokusera på de krävande kurserna för yrkeskompetens. För det är yrkeskompetens som vi strävar efter! Därför kopplar vi de gymnasiegemensamma kurserna i stor utsträckning till yrkesområdet!

Svenska, engelska, matte, samhällskunskap, historia, naturkunskap och idrott och hälsa – det är alla ämnen som vi försöker anpassa till just behovet för denna yrkeskår.