FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET

Vänergymnasiet i Mariestad erbjuder från och med i år tre inriktningar. Dels erbjuds utbildning med inriktning mot Transport, där man kan välja mellan godstransporter och persontransporter, dels inriktningen mot Lastbilar och mobila maskiner (mekaniker/tunga fordon) som riktar sig till dig som vill få kunskaper om bl a att meka med tunga fordon och avancerad lastbilsteknik, och slutligen inriktning Personbil (personbilsmekaniker).

Inriktning mot Transport

Funderar du på en framtid som yrkeschaufför? Utbildningen ger eleverna på transportinriktningen möjlighet att, utöver Yrkesexamen klara följande: Körkort: B-personbil, C-tung lastbil, D-buss(P-profilen), E-tungt släp Intyg: ADR (farligt gods), Truck och lastmaskiner (olika kompetenser) Yrkeskompetensbevis: Klarad utbildning + körkort + anställningsbar.

Inriktning mot Lastbilar och Mobila Maskiner

En utbildning som ger dig möjligheten att bli mekaniker, specialiserad på tunga fordon som lasbilar och bussar. Körkortsutbildning B-kort erbjuds i utbildningen, och det ges möjlighet att ta truckkort. Som en del av utbildningen svetsar man ett verktygskåp i början av åk2, som vi fyller på med lämpliga verktyg. Sköter man skolan får man ta med verktygen hem efter åk3.

Inriktning Personbil

Vänergymnasiet i Mariestad erbjuder numera inriktningen personbil på fordons- och transportprogrammet. Inriktningen personbil är en yrkesutbildning för dig som är intresserad motorer och fordon, speciellt lätta fordon som personbilar. Inriktningen ger breda kunskaper om att serva och reparera fordon. Utbildningen förbereder och ger förkunskaper till dig som vill arbeta som exempelvis bilmekaniker av personbilar och andra så kallade lätta fordon. Körkortsutbildning B-kort erbjuds i utbildningen.

Fordonsprogrammet och Vänergymnasiet

Här på Vänergymnasiet kommer du snabbt att märka att du går ett yrkesprogram, Fordons- och transportprogrammet, tidigare kallat för fordonsprogrammet! Från första början i åk 1 kommer du växelvis att arbeta flera dagar i sträck i verksta´n med de grundläggande fordonskurserna, för att därefter jobba koncentrerat med teoriämnen. Skyddskläder tillhandahåller Vänergymnasiet, och du kommer också att få fina erbjudanden om jackor och annat intressant för den som vill jobba inom denna bransch.

Efter första årets gemensamma karaktärsämneskurser så kommer du i åk 2 att få lite olika innehåll beroende på ditt val av inriktning. Lite förenklat man säga att du valt mellan att bli förare eller att bli mekaniker. Inom transportinriktningen (chaufför/förare) finns dessutom två olika fördjupningar, godstransporter och persontransporter.

Persontransporter står i princip för bussförarutbildning, vilket är en intressant nyhet! Du får veta mer om detta under tiden i skolan. Du kommer att komma ut på arbetsplatser i åk 2 för att få känna av ”verkligheten”, och i åk 3 har du hela 12 veckor ute på olika arbetsplatser. Inte sällan är det här man skaffar de kontakter som behövs för att få jobb efter studenten. Jobb ja… Det finns det gott om för den som arbetar hårt under de här tre åren och skaffar sig de olika kort och intyg som behövs i branschen!

Inte dåligt betalt är det heller…! Vi har valt att lägga den mesta delen av de gymnasiegemensamma ämnena i åk 1+2, för att i åk 3 fokusera på kurserna för yrkeskompetens. För det är yrkeskompetens som vi strävar efter! Därför kopplar vi de gymnasiegemensamma kurserna i stor utsträckning till yrkesområdet! Svenska, engelska, matte, samhällskunskap, historia, naturkunskap och idrott och hälsa – det är alla ämnen som vi försöker anpassa till just behovet för denna yrkeskår och fordons- och transportprogrammet.

Traditionellt sett har elever som gått “fordonsprogrammet” fått arbete inom branschen tunga fordon en tid efter utbildningen.

Partners lokala programråd, Fordon och transportprogrammet:

Chaufförer:

Skaraborgs miljö
Götene Grävtjänst
Nybro Transport
Bengts åkeri
Spendrups
Kylle Transport
Klings Glass

Mekaniker:

Nobina Mariestad
Nobina Skövde
Finnveden Mariestad
Toveks Lidköping
Assistanskåren
Miltrans (Arla)
Skara lastvagnar
Värmlands bil

Personbilsmekaniker

Brandts Bil Mariestad
Bilia Mariestad
Bolins Bilverkstad AB
Bilcentrum i Mariestad AB
Gustaf E Bil AB
Toveks Bil
Toyota Motor Trend AB