Hur jobbar vi här?

Här på Vänergymnasiet kommer du snabbt att märka att du går ett yrkesprogram, Fordons- och transportprogrammet! Från första början i åk 1 kommer du växelvis att arbeta flera dagar i sträck i verksta´n med de grundläggande fordonskurserna, för att därefter jobba koncentrerat med teoriämnen. Skyddskläder tillhandahåller Vänergymnasiet, och du kommer också att få fina erbjudanden om jackor och annat intressant för den som vill jobba inom denna bransch.

Efter första årets gemensamma karaktärsämneskurser så kommer du i åk 2 att få lite olika innehåll beroende på ditt val av inriktning. Lite förenklat man säga att du valt mellan att bli förare eller att bli mekaniker. Inom transportinriktningen (chaufför/förare) finns dessutom två olika fördjupningar, godstransporter och persontransporter. Persontransporter står i princip för bussförarutbildning, vilket är en intressant nyhet! Du får veta mer om detta under tiden i skolan. Du kommer att komma ut på arbetsplatser i åk 2 för att få känna av ”verkligheten”, och i åk 3 har du hela 12 veckor ute på olika arbetsplatser.

Inte sällan är det ute hos ett företag, under sin tid på “fordonsprogrammet”, man skaffar de kontakter som behövs för att få jobb efter studenten. Jobb ja… Det finns det gott om för den som arbetar hårt under de här tre åren och skaffar sig de olika kort och intyg som behövs i branschen! Inte dåligt betalt är det heller…!

Vi har valt att lägga den mesta delen av de gymnasiegemensamma ämnena i åk 1+2, för att i åk 3 fokusera på kurserna för yrkeskompetens. För det är yrkeskompetens som vi strävar efter! Därför kopplar vi de gymnasiegemensamma kurserna i stor utsträckning till yrkesområdet! Svenska, engelska, matte, samhällskunskap, historia, naturkunskap och idrott och hälsa – det är alla ämnen som vi försöker anpassa till just behovet för denna yrkeskår.